Ny serie om vikingaflicka i Miklagård

Läsare av Dagens ETC har sedan i somras kunnat följa den äventyrliga vikingaflickan Siris resa till Miklagård i form av Patric Nyströms och Per Demervalls nya seriealbum Siri och vikingarna, utgivet av Rabén & Sjögren (2016). I följetongsformatet publiceras en sida om dagen, så Siri är fortfarande mitt uppe i spännande förvecklingar på hippodromen och så sent som igår fick hon syn på palatset för första gången.palatset.jpg (Originalbilden här till höger återgiven med vänligt tillstånd av Per Demervall.)

Själv har jag fuskat, köpt albumet och redan läst hela storyn, men jag följer ändå varje morgon med stort nöje Siris äventyr i den bysantinska huvudstaden. Som Bysansintresserad läsare blev jag förstås också nyfiken på vad som inspirerat texten och teckningarna, så jag kontaktade Patric och Per för att ställa ett par frågor.

Patric fick frågan ”Vad inspirerade er till ämnet ’vikingaflicka i Miklagård’?” och svarade så här: ”När vi fick uppgiften att skapa en ny serie så bestämde vi ganska omedelbart att det skulle handla om en flicka. Detta av två anledningar: vi båda har döttrar och att det finns inte så mycket äventyrsserier med en flicka i huvudrollen. När vi väl hade bestämt oss för vikingatiden så var det väldigt lätt att bestämma sig för att de skulle resa, precis som de svenska vikingarna gjorde, till Miklagård och bedriva handel.”

Här kan man tillägga att Patric under 1990-talet var involverad också i bearbetningen av Röde Orm till seriealbum, en erfarenhet som kanske också den påverkat valet av ämne för den nya serien om Siri.

miljöer2.jpgPer fick i egenskap av tecknare frågan ”Av vilket bildmaterial har framställningen av Miklagård/Konstantinopel inspirerats?” och svarade: ”För att göra bilderna av Miklagård/Konstantinopel, har jag dammsugit nätet efter referensbilder för att se hur det kan ha sett ut. Det har legat som grund för bilderna. Sedan har min fantasi fått göra resten. Jag jobbar alltid med en grundlig research då jag gör historiska serier. Som exempel kan jag nämna min seriebearbetning av Strindbergs Röda rummet.”

Det arbete som ligger bakom teckningarna är tydligt inte minst i framställningen av hippodromen, som utgör spelplats för en central del av intrigen och dessutom pryder albumets omslag. Utöver de fina teckningarna är det här en uppfriskande serie med en tuff liten tjej i huvudrollen – en modern Asterix i ny svensk gestalt, kanske man kan säga. Jag rekommenderar varmt att den införskaffas till alla yngre familjemedlemmar och att ni själva tjuvläser den, gärna vid frukostbordet som jag gjort.

Ni som har vägarna förbi Bokmässan i Göteborg kan träffa Per och Patric och få era album signerade den 24 september, kl. 14-15 i monter B 05:22 (Rabén & Sjögren).

IN

Advertisement
This entry was posted in events, publications and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s